Veelgestelde vragen
Heeft u al vragen waar u alvast een antwoord op wilt hebben? Kijk dan in onderstaande rubrieken of uw vraag erbij staat. Staat uw vraag hier niet bij dan kunt u uiteraard contact opnemen met de dichtsbijzijnde praktijk via de postcode check.
Nieuwe gebitsprothese
> Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk, hoort dit?
Het nieuwe kunstgebit kan in het begin pijn veroorzaken. Bij het plaatsen van het kunstgebit zat het prima, maar na een paar dagen kan het strakker aanvoelen rond de kaken. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Slijp of vijl nooit zelf aan uw kunstgebit. Dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Neem contact met een van onze deelnemende praktijken op, zodat de tandprotheticus u met een eenvoudige correctie van de pijn kan afhelpen. Let erop dat u geruime tijd, voordat u naar de praktijk komt het gebit draagt, zodat hij/zij kan zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.
> Hoe komt het dat mijn nieuwe kunstgebit anders aanvoelt?
Het nieuwe kunstgebit heeft een afwijkende vormgeving t.o.v. het oude. Ook de tanden en kiezen raken elkaar op een andere manier. Hierdoor kan het nieuwe kunstgebit in het begin voor wat ongemak zorgen. Mogelijke klachten zijn: moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, gevoelige spieren in het gezicht of gevoelige kaakgewrichten. Heeft u dusdanig veel problemen dat u geneigd bent het nieuwe kunstgebit niet meer te dragen, neem dan contact met een van onze deelnemende praktijken op via de postcodecheck.
> Mag ik met een nieuw kunstgebit vast voedsel eten?
Één van de belangrijkste functies van uw gebit is kauwen. Met het nieuwe gebit kan dit onwennig aanvoelen en zult u mogelijk extra voorzichtig zijn. U kunt meteen alles eten wat u wilt. U ervaart zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt, is het geen probleem om de eerste paar dagen wat zachter voedsel te eten, maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet gaat, kunt u altijd contact opnemen met de behandelaar.
> Mijn eten smaakt niet of anders. Hoe komt dit?
Door de nieuwe prothese kan de smaak in het begin iets afnemen. Dit herstelt zich vaak na een korte tijd.
> Sinds mijn nieuwe kunstgebit heb ik een droge mond
Het kan voorkomen dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem bij een nieuwe prothese, dat na enige tijd zal verdwijnen.
> Ik spreek minder duidelijk. Hoe komt dit?
Door het nieuwe kunstgebit kan de spraak enige tijd gehinderd zijn. In het begin kunnen enkele klanken zoals de ‘s’, de ‘t’ en de ‘d’ problemen geven. Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. U kunt eventueel hardop lezen, om ervoor te zorgen dat alles weer gaat klinken zoals u gewend was.
> Is het normaal dat mijn gezicht dikker lijkt?
U zult in het begin moeten wennen. Door de prothese kan de bovenlip wat ‘voller’ zijn en het gezicht wat minder ingevallen. Dit is volkomen normaal en zal na verloop van tijd wennen. Door het kunstgebit te dragen, zult u eerder hieraan wennen.
> Ik heb spierpijn aan de kauwspieren? Kan dat?
De spieren moeten wennen aan het nieuwe gebit. Dit komt doordat uw mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen. Het kan in het begin gebeuren dat u een soort spierpijn voelt aan de kauwspieren wat u als vervelend kan ervaren. Het is toch belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen, zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken. Mochten de problemen blijven, kunt u contact opnemen met uw tandprotheticus, zodat hij samen met u naar een oplossing kan zoeken.
> Wat moet ik doen als ik mijn kunstgebit niet uit krijg?
Als u uw prothese niet uitkrijgt, heeft deze een uitstekende pasvorm. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees verbroken en kunt u het gebit makkelijk uitdoen.
Klikgebit
> Doet de behandeling pijn?
Bijna alle patiënten zullen u vertellen dat de behandeling vrijwel geen pijn doet. Door middel van een plaatstelijke verdoving is het plaatsen van de implantaten vrijwel pijnloos. Voorafgaand aan de behandeling kunt u ook nog iets krijgen om rustiger te worden. De behandelaar bespreekt wat u tijdens de operatie kunt verwachten, maar ook wat er na de behandeling kan gebeuren.
> Voelt mijn klikgebit net als mijn eigen tanden aan?
U hoeft zich geen zorgen te maken dat u niet goed kunt kauwen, praten en lachen. Aangezien de prothese stevig verankerd is in uw kaak benadert de prothese op basis van implantaten het natuurlijke gebit.
> Speelt leeftijd een rol?
Als uw kaak volgroeid is, kan er pas gekeken worden of u in aanmerking komt voor het plaatsen van een prothese op implantaten. Er is geen uiterste leeftijd van toepassing. Het is belangrijker hoe uw lichamelijke conditie is. De resultaten bij mensen die roken, bovenmatig alcoholgebruik hebben en/of suikerziekte hebben, kunnen nadelige invloed hebben. Dit alles wordt met u besproken tijdens een gesprek met de behandelaar.
Overige
> Hoe verwijder ik tandsteen op mijn kunstgebit?
Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel, dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten bij het bovengebit, ter hoogte van de kiezen. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht in een bekertje pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigt u de prothese.
> Hoe vaak moet ik op controle komen?
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen twee keer per jaar naar een tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt.
Als u regelmatig terug gaat voor controle, houdt de tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken. Meestal is een kunstgebit na vijf tot tien jaar versleten. De tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. U kunt beter uw problemen voorkomen, voordat ze ontstaan.
> Mag ik mijn gebit ’s nachts dragen?
Wanneer u gaat slapen, dienen uw kaken rust te krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen, dan adviseren wij het ondergebit uit te doen en het bovengebit in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.
> Valt mijn kunstgebit te repareren?
Het kan gebeuren dat na verloop van tijd de tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of een beetje beschadigen. Tevens komt het voor dat een kunstgebit scheurt of in twee stukken breekt. Daarnaast kan de prothese los gaan zitten door het slinken van de kaken.
Bij een van de deelnemende praktijken kunt u terecht om dit te laten herstellen. Het is verstandig om het gebit te laten controleren zeker wanneer reparatie van uw kunstgebit regelmatig voorkomt. Vaak is er een oorzaak voor terugkerende problemen en kan een tandprotheticus u de oplossing bieden.
Tip: Om schade aan uw kunstgebit te voorkomen tijdens het schoonmaken, is het verstandig om een laagje water in de wastafel te laten lopen of een handdoek erin te leggen.
> Mijn kunstgebit gaat steeds losser zitten. Hoe komt dit?
Uw mond zal in de loop der tijd veranderen. Als er voortdurend met het kunstgebit op uw kaak gedrukt wordt, zal deze slinken. Door het slinken ontstaat er ruimte tussen het kunstgebit en de kaak. Als het kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen zwaarder gaan drukken. Krijgt u hierdoor pijn, neem dan contact op met één van de deelnemende praktijken voor een controle van het kunstgebit. Als het kunstgebit nog niet versleten is, kan de tandprotheticus een ‘voering’ aanbrengen in de prothese, waardoor het geen problemen meer veroorzaakt. Er kunnen enkele pijnplaatsen optreden na de aanpassing omdat het kunstgebit weer strakker zit. Mocht u last hebben van een drukplek, kunt u contact opnemen met één van de deelnemende praktijken.